دین برنامه مبارزه با نفس
برخی افراد مسلمان زاده که معرفت کاملی به احکام و معارف دین ندارند اشکال کرده و می گویند دین اسلام خیلی سختگیرانه عمل کرده ! پس ما در این دنیا چه لذتی می توانیم ببریم ؟
این افراد هیچ معرفتی به اصل دنیا و حیات آدمی ندارند ، ایشان نمی دانند که دنیا خانه آسایش انسان نیست بلکه آسایش راحتی تماما در سرای آخرت است که خدای متعال در حدیث قدسی به داود علیه السلام فرمود :
«وَضَعْتُ الرَّاحَةَ فِی الْجَنَّةِ وَ هُمْ یَطْلُبُونَهَا فِی الدُّنْیَا فَلَا یَجِدُونَهَا»[1] « راحتى و آسایش را در بهشت قرار دادهام، اما مردم آن را در دنیا مى جویند و نمى یابند».
حال که چنین است انسان راحت تر می فهمد که چرا خدای متعال دنیا را دار سختی قرار داده است که امیرالمؤمنین علیه السلام در مورد دنیا فرمود :
«دَارٌ بِالْبَلَاءِ مَحْفُوفَةٌ»[2] دنیا خانه ای پیچیده شده با سختی هاست .
پس روشن شد که در این دنیا قرار نیست انسانهایی که خدای متعال در مسیر انسانیت سیرشان می دهد روی راحتی زیادی به خود ببینند بلکه دنیا بستری برای تمرین و تلاش و سختی کشیدن است تا با این سختی ها راهی را که هیچ یک از موجودات عالم هستی نتوانستند بروند او برود که این سیر در سایه مجاهده و مبارزه با دوست داشتنی ترین دستگاه وجود آدمی که همان نفس است می باشد.
بنابر این دین برنامه مبارزه با نفس است ، مبارزه با برخی از علاقه ها و دوست داشتنی هایی که طبع انسانی به آن علاقه دارد .
خدای متعال در مقام تعریف حقیقت دین می فرماید :
﴿إِنَّ اَلدِّینَ عِنْدَ اَللّهِ اَلْإِسْلامُ ﴾ [3]دین در نزد خدا، اسلام (و تسلیم بودن در برابر حق) است.
و تحقق این تسلیم شدن در برابر خدای متعال در زمانی است که چیزی مخالف اراده الهی وجود داشته باشد و انسان با آن مبارزه کند و تسلیم حق شود .
آن چیزی که با خواست و اراده الهی مخالفت دارد همان چیزی است که میل حیوانی انسان به آن تمایل دارد و آن چیزی نیست جز هواهای نفسانی انسان که باید با آنها مبارزه کند و در این راه مبارزه با آنها سختی بکشد .
اصلا خدا انسان را به نحوی خلق کرده که او میل به خلاف اراده الهی داشته باشد تا با مبارزه و مقابله کردن با آنها حقیقت دین داری را در جان خود پیاده کرده و به آسایش ابدی در سرای آخرت برسد .
این جاست که روشن می شود چرا چادر سر کردن برای خیلی از خانوم ها و کنترل چشم و حدّ زدن به شهوت های دوران جوانی برای خیلی ها این قدر سخت است . دلیلش این است که خدای متعال این امیال را در وجود ما قرار داد تا ما با تحصیل علم و فهمیدن راه مبارزه با آن امیال در مقابلشان بایستیم و با این کار حقیقت دین را در جان خود پیاده کنیم . پس دین همان برنامه مبارزه با هواهای نفسانی ما انسانهاست ، ظاهرش سخته اما باطنش آسایش و راحتی ابدی !
این جاست که باید بگردیم هر چیزی که خیلی دوستش داریم را بر اساس دستورات دین با خواست خدا تطبیقش بدیم تا سر از وادی انسانیت در بیاوریم و الا ما فرقی با ... نخواهیم داشت . ────────────────────────────
[1] (عدة الداعی و نجاح الساعی، ص:179)
[2] (نهج البلاغة (للصبحی صالح)، ص: 348)
[3] (سوره آل عمران ، آیه 19 )